+30.2106753893

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο ρόλος της στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης (CCTV)

Οι τεχνολογικές τάσεις που οδηγούν τις εξελίξεις στην αγορά μας, καθώς και η ανάγκη για διαρκή βελτίωση της απόδοσης, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων ασφαλείας αλλάζουν ριζικά το τοπίο για τους κατασκευαστές προϊόντων ασφάλειας. Τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτά, μετατρέποντας συνολικά τα συστήματα ασφαλείας σε «ευφυή», ενώ παράλληλα, αναπτύσσονται «έξυπνα» λογισμικά και διευρύνεται η χρήση του Cloud.

Ένας από τους βασικότερους τομείς ασφάλειας που αξιοποιεί σε υπερθετικό βαθμό τα οφέλη από την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας, είναι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης (CCTV) με τα video analytics. Με τη λειτουργία τους να εμπλουτίζεται με το Artificial Intelligence και το Machine Learning, δεν μετατρέπονται απλώς σε «ευφυή», αλλά αυξάνουν την αξιοπιστία των έργων που σχετίζονται με την ασφάλεια και διευρύνεται η χρήση τους και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Προηγμένα video analytics και έργα ασφάλειας
Η αξιοποίηση των metadata στα συστήματα CCTV έχουν ήδη βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους σε ό,τι αφορά στην αποτύπωση λεπτομερειών που αφορούν συμβάντα ασφάλειας. Με την υιοθέτηση προηγμένων λειτουργιών που προσδίδει η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης, αυξάνει καταλυτικά το επίπεδο προστασίας που παρέχει, καθιστώντας συνολικά το εκάστοτε έργο ασφάλειας, πιο αποτελεσματικό. Πηγαίνοντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, με την υιοθέτηση «Βαθιάς Μάθησης» (Deep Learning), η «ευφυΐα», δεν περιορίζεται πια μόνο σε αυτό καθαυτό το σύστημα ασφάλειας, αλλά διευρύνεται και στις επιχειρησιακές κι επιχειρηματικές λειτουργίες, καθιστώντας τις λύσεις βιντεοεπιτήρησης, ακόμα πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές.

Διευρυμένη χρήση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης (CCTV)
Οι αυξημένες δυνατότητες των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, διευρύνουν το φάσμα της εφαρμογής τους και σε τομείς που δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ασφάλεια. Η αξιοποίηση της «επιχειρηματικής ευφυΐας», που βασίζεται στα video analytics, εντοπίζεται σε κρίσιμες εφαρμογές ανεξαρτήτως τομέα, όπως π.χ. στην καταμέτρηση και τον έλεγχο του πλήθους για την αποφυγή συνωστισμού, τόσο σε εσωτερικούς όσο κι εξωτερικούς χώρους, που είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Ας μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας, δημιούργησε μια «έκρηξη» στην αναζήτηση ανέπαφων αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικών λύσεων, για τον έλεγχο πρόσβασης του ανθρώπινου δυναμικού και των επισκεπτών, σε επιχειρήσεις, χώρους και εγκαταστάσεις ή ακόμα και για τον έλεγχο πρόσβασης οχημάτων σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης με τα προηγμένα video analytics, την υπέρ-υψηλή ανάλυση εικόνας και τις έξυπνες τεχνολογίες όπως η αναγνώριση προσώπου, συνέβαλλαν καταλυτικά στην ανεύρεση ανέπαφων και αυτοματοποιημένων μεθόδων πρόσβασης. Εξάλλου, το Deep Learning, αλλά και η πλήρης ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις κάμερες ασφαλείας, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν στην εξιχνίαση συμβάντων ασφαλείας, αφού οι δυνατότητες αναζήτησης σε αρχεία καταγραφής, ξεπερνούν το στενό πλαίσιο της οπτικής αναζήτησης, ενσωματώνοντας εξεζητημένα φίλτρα και κριτήρια, ακόμα και ανάλυση συμπεριφοράς (!).

Με τη βοήθεια και τη δύναμη του Cloud
Όσο οι τεχνολογικές λύσεις θα γίνονται «εξυπνότερες» κι όσο η ανάλυση εικόνας θα γίνεται υψηλότερη, τόσο περισσότερο θα μεγεθύνεται εκθετικά κι ο όγκος των δεδομένων αποθήκευσης. Με δεδομένο δε, ότι ο χρόνος επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων θα πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο, τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη για αυξημένη υπολογιστική ισχύ. Έτσι, οι δυνατότητες που αναλύονται παραπάνω, βασίζονται ολοένα και πιο πολύ σε Cloud ή υβριδικές υποδομές, προσφέροντας πιο ευέλικτες λύσεις βιντεοεπιτήρησης αλλά και επεκτασιμότητα στα συστήματα ασφάλειας, συνολικά.

Το μέλλον της βιντεοπιτήρησης είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα οφέλη από τη χρήση έξυπνων δεδομένων που προσφέρουν οι κάμερες ασφαλείας με ενσωματωμένες δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφαλή και ελεγχόμενη λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης. Διαδικασίες όπως ο έλεγχος της διατήρησης Κοινωνικής Απόστασης (Social Distancing) και της διαχείρισης πληρότητας, αυτοματοποιούνται πλήρως, ενώ παράλληλα «παραδοσιακές» λειτουργίες της βιντεοπιτήρησης, όπως η ανίχνευση ύποπτων αντικειμένων και προσώπων, γίνονται πιο αποτελεσματικές.

Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα συστήματα CCTV να επεκτείνεται συνεχώς και με την ζήτηση για προσιτές οικονομικά λύσεις που ενσωματώνουν ευφυΐα να αυξάνεται, οι εφαρμογές video analytics όχι μόνο θα ενισχύσουν το ρόλο τους στα έργα ασφάλειας, αλλά θα κερδίζουν διαρκώς έδαφος και σε τομείς εκτός της ασφάλειας.

Η ομάδα της SECURICORP επιλέγει τις κορυφαίες λύσεις ασφαλείας. Το έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό τής, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του επαγγελματία εγκαταστάτη, προτείνοντας βέλτιστες λύσεις από τη διευρυμένη γκάμα της, που ενσωματώνουν τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις. Είστε επαγγελματίας του κλάδου; Μπείτε σήμερα κιόλας στον κόσμο της ARK για να ανακαλύψετε τις μοναδικές προσφορές και τα αποκλειστικά προνόμια!

Σας άρεσε το άρθρο;

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε στο Twitter
Κοινοποιήστε στο Linkedin
Κοινοποιήστε στο Pinterest