+30.2106753893

Το φαινόμενο των ψευδοσυναγερμών και πώς να το αποφύγετε

Σε καθημερινή βάση, τα Κέντρα Λήψεως Σημάτων, λαμβάνουν πολλές χιλιάδες σήματα συναγερμού από τους συνδρομητές τους, όμως μόνο ελάχιστα από αυτά αντιστοιχούν σε πραγματικά συμβάντα. Το φαινόμενο των «ψευδοσυναγερμών», όπως λέγονται, είναι κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε «πονοκέφαλο» για τις εταιρείες του κλάδου ασφάλειας και μολονότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής βελτίωση της συχνότητας, με την οποία εμφανίζονται, δεν παύουν να προκαλούν «βραχνά» τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, όσο και για την ακεραιότητα των ίδιων των συνδρομητών.

Πού οφείλονται οι ψευδοσυναγερμοί;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν έναν ψευδή συναγερμό, με τους περισσότερους από αυτούς να συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που άπτονται της υπαιτιότητας του χρήστη, αφορούν σε λάθος εισαγωγή κωδικού, σε όπλιση του συστήματος, ενώ βρίσκονται άλλα άτομα εντός του προστατευόμενου χώρου, στη μη όπλιση συγκεκριμένων ζωνών, στην μη κατάλληλη εκπαίδευση άλλων χρηστών για την ορθή χρήση του συστήματος συναγερμού κ.α. Επιπρόσθετα, η αμέλεια της συντήρησης του συστήματος ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ή / και του επαγγελματία εγκαταστάτη, συγκαταλέγεται στις κυριότερες αιτίες για το φαινόμενο των false alarms.

Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το σύστημα, η επιλογή αξιόπιστου εξοπλισμού που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι βασική προϋπόθεση – όχι μόνο για την αποφυγή φαινομένων όπως οι ψευδείς συναγερμοί – αλλά συνολικά για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης και ποιότητας. Εξίσου σημαντική είναι και η διαδικασία εγκατάστασης, αρχής γενομένης από την επιλογή επαγγελματία τεχνικού ασφαλείας. Πρόχειρες ή ερασιτεχνικές εγκαταστάσεις και λανθασμένες καλωδιώσεις, είναι από τις πλέον συνήθεις αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στα συστήματα ασφάλειας, με τους ψευδείς συναγερμούς να είναι μονάχα μια από τις πολλές «ελαττωματικές» λειτουργίες.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος των ψευδοσυναγερμών;
Η ενεργοποίηση ενός συναγερμού και η αποστολή σχετικού σήματος στο συνδεδεμένο Κέντρο Λήψης Σημάτων, συνεπάγεται μια ακολουθία δράσεων. Από την ανταπόκριση της εταιρείας ασφάλειας μέχρι και την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση ψευδούς συναγερμού, δηλαδή όταν δεν υφίσταται πραγματική απειλή για τον φυλασσόμενο χώρο ή για κάποιο πρόσωπο, η όλη διαδικασία κινείται άσκοπα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αναστάτωση, τόσο για τον ίδιο το χρήστη, όσο και για τις εμπλεκόμενες αρχές, αλλά και σημαντική αύξηση σε κόστη.

Πώς μπορείτε να εξαλείψετε τους ψευδοσυναγερμούς;
Η εξορθολογισμένη χρήση του συστήματος ασφάλειας αποτελεί προϋπόθεση για τον περιορισμό των ψευδοσυναγερμών. Ακόμα και σε λανθασμένη ενεργοποίηση του συστήματος, ο ίδιος ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει και να ενημερώσει σχετικά, ώστε να μην κινητοποιηθεί άσκοπα ο μηχανισμός για περαιτέρω ενέργειες.

Εκτός των άλλων, όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή αξιόπιστων και ποιοτικών συστημάτων, είναι καθοριστική. Εξάλλου, τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού, διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες και κατάλληλα χαρακτηριστικά, ώστε να μην υποπίπτουν σε δυσλειτουργίες, όπως η ενεργοποίηση ψευδών συναγερμών.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω, ο ρόλος του επαγγελματία εγκαταστάτη είναι καταλυτικός. Αφενός με τη σωστή μελέτη των αναγκών, την κατάλληλη επιλογή υλικών και την ορθή τοποθέτηση και παραμετροποίηση του συστήματος, αφετέρου με την εκπαίδευση των χρηστών για την ορθή λειτουργία του συναγερμού τους και τέλος με την περιοδική συντήρηση ή και αναβάθμιση – εφόσον κριθεί αναγκαίο – του συστήματος και των επιμέρους υλικών.

Σας άρεσε το άρθρο;

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε στο Twitter
Κοινοποιήστε στο Linkedin
Κοινοποιήστε στο Pinterest